Grip – Soğuk Algınlığı


Grip ve Soğuk algınlığı (nezle) toplum nezlinde çoğu zaman birbiriyle karıştırılsa da birbirinden farklı hastalıklardır. Soğuk algınlığı sık görülen ve bel-sırt ağırısıyla birlikte en çok iş gücü kaybına yol açan rahatsızlıkken grip, salgınlara sebep olan, ölümcül olabilen, aşı ile korunması mümkün olan bir hastalıktır.

Grip, influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkilemektedir. Bu nedenle her yıl sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide görülen bu hastalık mevsimsel grip olarak ifade edilmektedir.

Soğuk algınlığı ise (bazen nezle olarak da ifade edilmektedir), influenza virüsü dışında; 200’e yakın virüsün sebep olduğu, çok daha hafif seyirli bir hastalıktır. Soğuk algınlığı burun akıntısı, boğaz ağrısı ve halsizlik ile seyreden üst solunum yolu enfeksiyonuna verilen isimdir. Çoğu zaman birbiriyle karıştırılan bu iki rahatsızlığı birbirinden ayırmak için aşağıdaki tablodan faydalanılabilir.

 

Diğer Makaleler